Shimatta dediğin her an.. O değil ben hala arkadaki resime karar veremedim öle saçma saçma duruyo. Bi ilham geleydi, iyiydi..

3 Mart 2014 Pazartesi

HEEER YEEEER DAAAVŞAAAN !

Evveeet, bu yazı davşanlarla ilgili. Tavşan değil, ben davşan diyorum. :D

Öncelikle belirtmek isterim ki; davşanlar çabuk büyürler(bir ayda yeterince büyür), eğer bakamayacaksanız ALMAYIN. Ona da yazık size de.

Benim şebelek bir davşanım var, adı da Sümüklü. İlk aldığımız zaman burnunda sümükleri akıyodu, adını sümüklü koydum gitti. Avcum kadardı şapşik, şimdi sadece kafası avcum kadar hehe büyüdü kerata :D
Bundan önce 2 tavşanım daha olmuştu, ama adam gibi büyütemeden ölmüşlerdi malesef :(
Ben çektim başkaları da davşanlarından olmasın, üzülmesinler diye bilgilendirici bir yazı yazmak istedim, belki okuyan yararlanan birisi olur. ^_^

ÇOK CAHİLSİN KEŞKE ÖLSEN 

Başlarken ilk ölen 2 davşanımdan bahsetmek istiyorum(acımız büyük kankalar).İlkinin ölüm nedeni ishaldi. Malesef küçükken bilmediğimiz için yeşillik vermiştik. Sabah kalktığımda kabız olup öldüğünü düşünmüştüm çünkü kakası poposunda duruyodu. Fakat bilgilendikçe anladım ki o davşanım ishal olmuş gece, e sabaha kadar da kakası kurumuş. İkinci ölen davşanım da yıkadığımız için ölmüştü, her ne kadar arkadaşlarım adını “okşan” koyduğum için adına dayanamayıp davşan intihar etmiş deseler de. :D

O zaman işte soru geliyor; küçük davşana nasıl bakılmalı?

Davşanınızı aldınız eve getirdiniiiiiz, ne yapcaksınız?

Bu arada aldığınız davşan en az 25 günlük olmalı, yoksa ölme olasılığı artıyor maalesef.

-DAVŞAN YIKANIR MI KARDEŞ?

Ben aldığım zaman ne olur ne olmaz, temizlensin diye davşanımı yıkardım ama, her davşan suya dayanıklı olmuyor. Davşanların tüyleri suyu emebiliyor, tam kurumadıkları için de küçükken hasta olup ölebiliyorlar.

1-Bence  davşanı yıkamayın.

Zaten kendisi temizleniyor, yalandıktan sonra pofidik pofidik tüyleri oluyo gidin mıncıklayın :D

-DAVŞAN YUVASI NASIL OLUR ?

Bu şebeklere bi yuva lazım doğal olarak. Karton kutu geliyor herkesin aklına önce. Ama karton kutunu davşan çişi vesilesiyle ıslanacak, gazete kağıdı etkisiz kalıcak, üstelik davşan karton kutuyu kemirecek. Evde prison break yaşanabilir genşler aman dikkat. Zaten çok küçükler, Allah korusun basarsınız falan, vicdan azabı bilinçaltınızda kalır. O zaman ivy bize ne önerirsin derseniz, büyük kafesler var, alt
ı ızgaralı falan, onlardan öneririm. Amma velakin onların da fiyatı fazla ivyciğm derseniz de, karton kutuya geri dönüyoruz tabi :(. Sümüklü etrafının kapalı olduğu yerlerde durmak istemiyodu küçükken bile. Sizin davşiğiniz de öle olursa ona küçük pencereler açın derim. :D

2- Alınabiliyorsa altı ızgaralı yuva, yoksa penceresi açılmış karton kutu.

-KOKUYA KARŞI KESİN ÇÖZÜM! DAVŞAN YUVASI TEMİZLİĞİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER

Temizlemezseniz kokar arkadaşlar. “Ayyy çok pis kokuyo tavşan çişiii” diyenlerin ağzına davşan kakası atmak istiyorum. Yahu senin çişin mis gibi gül kokuyor sanki. Dışkı yani nası kokucaktı. Her gün temizlerseniz kokmaz. Temizliği için ben çöp poşetlerini kullanıyorum. Diyelim ki karton kutuyu yuva olarak yaptınız, altına çöp poşetini serin. Nereye çiş yapmasını istiyosanız, o yere de talaş atın. Talaş önemli. Yoksa davşan çişini 

yapar sonra gezerken de üstüne basarsa nolcak :(. Her yer çiş olur, o da güzel değil.

3-Talaş şart.

-TUVALET EĞİTİMİ ALIYO MU BU DAVŞİKLER?

Ov yes. Alıştıkları yere çişlerini yapmayı öğreniyolar. Ara ara farklı yerlere yapsalar da (olur o kadar), öğreniyolar nereye çiş yapmaları gerektiğini. İlk 1 ayda öğrenemeyebilir ama siz ısrarla çiş örneği alarak ona nereye çiş yapması gerektiğini öğretebilirsiniz. Misal talaşın üstüne işedi, temizledikten sonra o çiş yaptığı talaştan alıp azıcık koyun yeni talaşın üstüne. Hemen orda koku olduğunu anlayıp çiş olan yere çiş yapıyolar. Bideee, doğru yere çiş yaptığını görürseniz ona küçük ödüller verin. Misal bizimki çekirdeğe düşkün, doğru yere yapınca artık çekirdek ver bana diye bakıyo bebişim.
Diyelim ki sizin istediğiniz yere değil de, başka bi yere sürekli yapıyo. Önemli olan belli bir yere çiş yapması. Yok illa benim dediğim yere yapıcaksın diye davşikle inatlaşmayın ne gerek var.

4-Eğitim şart. (yoksa çiş temizleyip durursunuz:D )

İshal konusuna gelirsek de, 3 gün ishal olarak devam ederse, veterinere götürüp vitamin takviyesi yapılması gerekiyor. Aksi takdirde ölebilir yavrucağız :(.

Bu arada davşan büyüyünce yuvasına çiş yapmak istemeyebilir. Dar geliyor çocuğa yuvası napsın büyüdü kocuman davşik oldu (Tosunum benim:D).  Yuvasının dışında koltukların arasına çiş yapmaya başladı. Parke çiş oluyor tabi :(. Onun için de aynı çiş yaptığı o yere de poşet koydum. Çişini yapıyo, sonra da dışarda doğru yere yaptığı için çekirdek ödülü veriyorum.  Çiş yaptığı yerin üstüne de çiş kumu atıyorum ki koku kalmasın. Mohteşem çözüm.

O değil sevmesem sıpayı çekilcek dert değil ha. Her gün temizliyorum lan :D

-DAVŞİKLER HAVUÇ MU YİYO HOJAM? NE YER BU DAVŞANLAR?

Sümüklü havuç sevmiyor arkadaşlar. Evet havuç görünce burnunu kaçırıyo falan o derece. Bu yemek işi büyük ve küçük davşanlarda farklı.

Küçük davşanlar için; yeşillik vermeyin, ishal olur. Kuru ot verilmesi lazım. Arpa da verilebilir. Küçükken dişleri kesmediği için 1.5 aylık olmadan pelet yem yiyemeyebilirler.
Büyük davşanlar için,9-10 aylık olduktan sonra yeşillik verilebilir ama, vur dediysek de öldürmeyin. Yeşilliğin yanında kuru ot, saman takviyesi şart. Yoksa yine ishal tehlikesi başgösteriyor.

5-Küçük davşanlara yeşillik yasak. Kuru ot,saman, arpa, pelet yem. Büyük davşanlara yeşillik ve kuru ot, saman.

Ek olaraktan bizim davşan kestane ve kestane kabuğu da yiyor. Kağıt deseniz kemirmezse olmaz. Çekirdeği  ve kuruyemişi yiyebilir ama çok vermeyin yine ishal olabilir. Fındık fıstık ara ara ödül olarak verin, küçükken haftada bir kere olabilir.

-DAVŞAN SU İÇER Mİ?

Yediklerinden su ihtiyacını karşılarlar bik bik diye ötenlere aldırış etmeyin. DAVŞANLAR SU İÇER.
Hem de baya baya içerler. Davşanı susuz bırakmayın sakın. Bide davşanlar su kaplarını içtikten sonra atabilirler. O yüzden de su kabını sabitlemede fayda var.

6-Su şart.

DAVŞAN HAREKETLERİ

Davşanların kendilerini yana atıp uyumaları mutlu ve güvende hissettiklerinin kanıtı. Kendilerini attıklarında zaten çok şeker oluyolar hehe ^_^.

Diş gıcırdatmaları konusunda çeşitli rivayetler var. Severken diş gıcırdatması onun hoşuna gittiğini gösterebilir. Ama bu diş gıcırdatması acı çektiğini de gösterebilir. Misal bizim davşiğimiz malesef ayağını kırdı  :( O zaman davşiğin durumundan anlaşılabiliyordu canının acıdığı (kıyamam bebişime:( ). Yani duruma göre mutlu ya da acı çektiğini anlamamız gerekiyor.

Bide bu şebelekler çenelerini eşyalara sürtebilirler bu da eşyalara kendi kokularını bıraktıklarını gösteriyor. Yani korkulacak bişey yok.




DAVŞAN DİŞ ANATOMİSİ 

Önemli bir konu bu. Davşanların dişleri sürekli uzar. Eğer kemirerek dişlerini törpülemezlerse sonu kötüye gider. Bir de davşanların ön dişlerinin arkasında bir diş daha varmış, biz de kendi davşanımızla uğraşırken gördük, normal mi değil mi anlayamadık. Ama kısa bir araştırmadan sonra sıkıntı olmadığını gördük. Yandaki resimde davşan diş anatomisini ve dediğim diğer dişi görebilirsiniz.



Bu da davşanın kendisinden bir görünüm; 



Bu yazıda size davşanlarla ilgili açıklamalarda bulunmaya çalıştım. Umarım davşanı olanlara yardımcı olur. Eğer bir sorunuz olursa sorabilirsiniz, cevabını biliyorsam yardımcı olmaya çalışırım.

Esasen daha yazmak istediklerim var da, sonradan yazıya eklemeyi düşünüyorum. Şimdilik bunlar dursun.:D

(\__/)
(^.^)
(")_(")

Davşanlı günler dilerim efendim. :D

( Favori davşan resimlerinden bi tanesiyle veda etmek istedim:D )